Ga naar hoofdinhoud
Diverse afdichtingsmiddelen en hun voordelen

Diverse afdichtingsmiddelen en hun voordelen

Afdichtingsmiddelen

Voor het afdichten van draadverbindingen kan er gebruik gemaakt worden van diverse producten zoals Teflon tape, Teflon koord en vloeibare schroefdraadafdichtingen. De meest ideale situatie is dat er gebruikt gemaakt wordt van draadfittingen met een O-ring afdichting of PTFE coating.

Veel pneumatiek componenten zoals push-in fittingen zijn verkrijgbaar met een BSPP draad (parallel draad) voorzien van O-ring of BSPT (conische draad) voorzien van PTFE coating. Het monteert snel, zonder geklieder en is meteen gereed voor gebruik.

afdichtingen-oring-ptfe.png

Teflon-tape

Indien fittingen niet voorzien zijn van een O-ring of PTFE coating, dient de draadverbinding afgedicht te worden om lekkage te voorkomen. Een veelgebruikte afdichting is PTFE tape (Teflon tape), het monteert snel en is (indien goed aangebracht) meteen luchtdicht. Nadeel is dat er in veel gevallen te weinig of juist te veel tape gebruikt wordt. Door het aandraaien worden er stukjes tape “afgesneden” en komen in het product terecht. Een stukje tape in een luchtleidingnet, lijkt geen probleem maar uiteindelijk komen de stukjes tape terecht in ventielen, snelkoppelingen en filters. We zien veel storingen bij ventielen en persluchtsnelkoppelingen die veroorzaakt worden door achtergebleven stukjes tape.

Borgmiddelen en draadafdichtingen

Een betere oplossing is het gebruik van borg- en schroefdraadafdichtingen in lijm vorm. Er zijn veel soorten verkrijgbaar, waar het belangrijk is om duidelijk onderscheid te maken tussen borgmiddel en draadafdichting. Helaas worden die nog al een door elkaar gebruikt. Alhoewel er enige droogtijd nodig is, zijn de meeste afdichtingen kort na montage al te belasten. Het is wel van belang om te controleren of de draadmaat overeenkomt met de specificaties van de fabrikant van de draadafdichting. Niet alle schroefdraadafdichtingen zijn geschikt voor toepassingen met draadmaten groter dan 1”.

* Voor fijne schroefdraad tot en met ¾” is ons advies de Loctite 542 (LOC-542) een afdichtingsmiddel met een losbreeksterkte van 8.5 Nm. * Voor grovere schroefdraad vanaf 1” tot en met 3” is ons advies Loctite 577 (LOC-577) feitelijk een draadborgmiddel en heeft een losbreeksterkte van 11 Nm.

Kijk voor uitgebreide specificaties op de website van uw leverancier.

Het is wel zaak om de houdbaarheidsdatum te controleren. Het is ook belangrijk om de af te dichten contactvlakken goed te ontvetten om zodoende voldoende hechting te garanderen. Breng vervolgens het middel altijd aan op de buitendraad en breng deze rondom aan. Na het vast zetten, verwijder dan de overtollige aangebrachte afdichting, deze zal namelijk niet uitharden en plakkerig blijven. De meeste afdichtingen zijn anaeroob (“zonder zuurstof”) en zal alleen uitharden als het zuurstof uit het middel verdreven wordt.

Ontvetter loctite 7063

Indien er twee verschillende materialen gecombineerd worden, bijvoorbeeld een Nylon fitting in een messing vernikkelde kogelkraan, kan het raadzaam zijn om te kiezen voor een epoxy lijm. Deze twee componenten lijmen harden uit door een chemische reactie, de verwerkingstijd is doorgaans redelijk kort. Uitharding is doorgaans binnen enkele minuten, maar om de bevestiging/afdichting vol te belasten moet doorgaans wel enkele uren gewacht worden. Een activator loctite 7649 kan dit proces wel versnellen, maar kan er ook voor zorgen dat de verwerkingstijd te kort wordt. Het is zaak dit van te voren uit te testen.

Loctite-7063.png

Activator loctite 7649

Zoals eerder genoemd is het mogelijk om de droogtijd te beïnvloeden door gebruik van een activator.

Dit zorgt ervoor dat de onderlinge (chemische) reacties versneld plaats vinden. Breng de activator aan op de binnendraad van het tegendeel (nadat deze eerst ontvet is) en laat het middel goed uitdampen.

Loctite-7649.png

Afdichtingsmiddelen v.s. borgingsmiddelen

Het woord zegt het al, een afdichtingsmiddel dicht af en een borgingsmiddel borgt. Toch worden de middelen door elkaar gebruikt, met als kans dat een verbinding gaat lekken. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat er nadat het middel uitgehard is, de verbinding toch nog even aangetrokken wordt. Dit veroorzaakt een breuk tussen het middel en het te afdichten oppervlak, met lekkage als gevolg. Let hier dus goed op. Andersom dus ook, een afdichtingsmiddel zal best een verbinding kunnen borgen, maar is niet ontwikkeld om grote krachten te kunnen weerstaan. Het is raadzaam om bij grotere projecten een test te doen, om te zien of het middel geschikt is voor de toepassing.

Voor overige vragen kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Contact

Specialist draaidoorvoeren en pneumatiek

Sjanien Sinke