Ga naar hoofdinhoud
De gevolgen van vocht in het pneumatieke systeem

De gevolgen van vocht in het pneumatieke systeem

Aangezogen lucht bevat waterdamp

De lucht die uw compressor aanzuigt, bevat waterdamp. Afhankelijk van de relatieve vochtigheid en temperatuur kan dit variëren van 2 gram waterdamp per m³ omgevingslucht op een koude winterdag tot 30 gram per m³ op een warme zomerdag.

Tijdens het comprimeren wordt de waterdampconcentratie 8 tot 9 keer verhoogd. De warme lucht koelt in uw persluchtketel af en scheidt al wat waterdamp uit als condens. Bij lagere temperaturen kan er minder waterdamp in de perslucht blijven opgelost. Toch blijft er waterdamp achter die schade kan aanrichten als die niet wordt verwijderd.

Condens zorgt voor storingen

Condens in uw pneumatieksysteem veroorzaakt storingen. Zelfs met een koeldroger wordt de perslucht bij temperaturen onder 7 °C niet voldoende gedroogd. Er ontstaat alsnog condens die de smering van de cilinder aantast. Dit leidt tot schade aan de zuigerstangafdichting en kan de werking van hekken verstoren, waardoor directe reparatie nodig is.

Bevroren condens zorgt voor weigerende onderdelen

Als vocht bevriest, functioneren ventielen en cilinders niet meer. Dit tast ook de smering aan. Elektrische ventielen schakelen soms niet meer na vorst, omdat ijs de schuif in het ventiel blokkeert. Na ontdooien lijken de ventielen prima te werken, maar het vocht blijft een probleem.

Droge lucht is dus essentieel!

Welke droger moet ik dan kiezen?

De belangrijkste vraag bij het kiezen van een persluchtdroger is: “Hoe koud kan de perslucht in het systeem worden?” Minder waterdamp kan worden opgenomen bij lagere temperaturen, waardoor het dauwpunt van belang is. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp condenseert.

Er zijn meerdere methodes om perslucht te drogen. Echter zijn verschillende drogers niet bestand tegen de lage temperaturen. Voor de agrarische industrie adviseren wij de MelQ adsorptiedroger aan.

Zo werkt de adsorptiedroger ⁠⁠Perslucht stroomt over een adsorptiemiddel dat waterdamp verwijdert. Twee droogkolommen wisselen tussen drogen en regenereren. Dit systeem kan dauwpunten van -40°C bereiken en is niet afhankelijk van spoellucht. Het vereist minder spoellucht en energie, en is eenvoudig en goedkoop te onderhouden. Dit robuuste systeem is ideaal voor werktemperaturen onder 4°C en omgevingen met minder aandacht en kennis, zoals boerderijen. Daarom heeft MelQ dit systeem geselecteerd voor de agrarische markt.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wilt u weten wat MelQ voor u kan betekenen? Neem contact op met uw lokale dealer of één van onze technische specialisten, zij helpen u graag verder. 

Contact

Accountmanager Noord Oost

Patrick Faber

Contact

Specialist perslucht

Mitchell Riedijk