Wij zijn gesloten van 25 december t/m 1 januari. Houd daarom rekening met langere levertijden rondom de feestdagen.
Een adsorptiedroger droogt de lucht met “waterdamp vangende korreltjes”, een adsorptiemiddel dat waterdamp aan zich bindt. Deze korreltjes hebben gezamenlijk een enorm oppervlak van een paar voetbalvelden. De ene kolom wordt nat tijdens het drogen van de perslucht die er door stroomt. Gelijkti jdig wordt de andere kolom gedroogd en bedrijfsklaar gemaakt.
De kolommen wisselen om en om. Om de andere kolom te drogen wordt spoellucht gebruikt, dit is noodzakelijk om continue te kunnen beschikken over een droge kolom. Dit verbruik bedraagt plus minus 12%. Dit is gelijk aan de spoellucht die een membraandroger verbruikt.
De droogconstructie is de meest robuuste en effectieve in vergelijk met een koeldroger of membraamdroger. De droogkorrels laten oliedamp door, echter als er een oliedruppel op een droogkorrel komt zal deze niet meer werken. Voordeel is dat er zóveel droogkorrels zijn, dat dit nooit een probleem zal vormen. Ook bij een goedkopere compressor met een hoger olieverbruik bestaat er niet meteen een probleem als er oliedruppels in de droger komen. Daarnaast is de droger bestand tegen drukstoten en corrosiebestendig door gebruik van de juiste materialen. De perslucht wordt gedroogd tot -40°C dauwpunt en de droogkorrels zijn ongevoelig voor ammoniak waardoor ze zeer lang mee gaan. Dit alles maakt de adsorbtiedroger uitermate geschikt voor de stalomgeving.
Het onderhoud aan de adsorptiedroger is eenvoudig en wordt aangegeven op de droger zelf. Als de droogkorrels vervangen moeten worden kost dit slechts enkele tientjes. Hoe groter de adsorptiedroger, hoe groter de hoeveelheid droge perslucht die wordt gebruikt bij de droging van een kolom.
Ons advies, neem altijd een droger op maat. De juiste werking en levensduur van een droger valt of staat met de juiste filtratie van de intredende lucht.
Filterelementen moeten minimaal jaarlijks worden vervangen, ook als ze schoon lijken. Bacteriële groei in de filters is zeer waarschijnlijk vanwege de hoge vochtigheid en de hogere temperatuur in de compressor ruimte. Gebruik van te grote filters zorgt voor een onnodig hoge aanschaf- en vervangingswaarde. Te kleine filters kunnen leiden tot te geringe capaciteit en drukverlies. Zorg voor selectie van de juiste capaciteit.
Gebruik eventueel een drukverschilmeter om de tussentijdse vervuiling (stromingsweerstand) vast te stellen. De hogere druk die de compressor moet leveren om de perslucht door een vervuild filter te persen om zo toch voldoende druk in het systeem te krijgen zal al snel meer geld aan elektriciteit voor de compressor kosten dan de prijs van een nieuw filter.
Niet de compressor bepaalt de uiteindelijke persluchtkwaliteit, maar de filters. Natuurlijk is het zo dat alles wat niet in de perslucht komt vanaf de compressor er ook niet meer uitgefilterd hoeft te worden. Een juiste compressor is dus wel degelijk van belang. Voor de juiste filtratie en opstelling; vraag ons om advies.
Condensaat is vervuild water met mogelijk restanten van olie en chemicaliën gemaakt uit bijvoorbeeld uitlaatgassen en/of ammoniak. We adviseren een tijdgestuurde klep te monteren op de natte tank onder/na de compressor, om zo regelmatig het condensaat uit de tank af te voeren.
Om het verzamelde condensaat uit de condenspot van het cycloonfilter te krijgen gebruikt u de automatische vlotter in de condenspot. Let op: sommige olie-water vervuilingen (sludge/emulsie) kunnen te dik zijn en een goede afvoer is dus niet gegarandeerd. Derhalve is regelmatige controle van dit filter een must.
Let op! Condensaat mag NIET in het riool komen zonder dat de olieresten zijn verwijderd. Hiervoor kunt u een condensaatreiniger toepassen. De olie wordt in een aantal stappen verwijderd door absorptie. Het element van de condensaatreiniger moet na verloop van tijd worden vervangen. Gereinigd condensaat mag wel het riool in worden geleid omdat het minder dan 10 PPM aan olie in het water bevat.